ISTORIC

Cartoful a fost introdus în Europa din America în a doua jumătate a secolului al XVI-lea de către spanioli. Astăzi, acesta este o mâncare de bază și face parte integrantă din oferta alimentara din lume. Începând cu 2014, cartoful era a patra cea mai importantă cultură alimentară din lume după porumb, grâu și orez.

După milenii de reproducere selectivă, acum există peste 1.000 de tipuri diferite de cartofi. Peste 99% din cartofii cultivați la ora actuală au descins din soiurile originare din zonele joase din sudul centrului Chile, care au strâns soiuri populare din Anzi.

SOIURI

În zona Dângău-Rașca, cele mai răspândite soiuri cultivate sunt cele târzii datorita condițiilor climatice. Printre cele mai frecvent întâlnite soiuri, se pot enumera: Desiree, Carerra, Bellarosa, Redlady, Marabel.

Soiurile sunt excelente pentru consum, au un gust delicat și o buna rezistență la depozitare îndelungată. Au proprietăți culinare excelente.