PROPRIETĂȚI

Un cartof crud este compus din 79% apă, 17% carbohidrați (88% este amidon), 2% proteine și conține grăsimi neglijabile.

Într-o cantitate de 100 de grame, cartoful brut furnizează 322 kilojouli (77 kilocalorii) de energie și este o sursă bogată de vitamina B6 și vitamina C (23% și, respectiv, 24% din valoarea zilnică), fără alte vitamine sau minerale în cantitate semnificativă.

Cartoful este rar consumat crud, deoarece amidonul brut de cartofi este slab digerat de om. Când un cartof este copt, conținutul său de vitamina B6 și vitamina C scade în mod notabil, în timp ce există o modificare semnificativă a cantității de alți nutrienți.

Cartofii sunt legume rădăcinoase ce oferă o sursa bună de amidon, vitamine și fibre. Din punct de de vedere botanic, acesta face parte din familia Solanaceae.

Planta crește aproximativ 12 până la 18 centimetri în lungime și poartă mulți tuberculi subterani.

Tuberculii au de obicei forme de la rotunde la ovale și chiar alungite și variază în dimensiune. Pe plan intern, pulpa este luminoasă, de culoare crem-alb, trandafir roșu sau roșcat, în funcție de soi, cu textura umedă.