UTILIZARE

Diferite preparate din cartofi: cartofi prăjiți, cartofi rantaliți, plăcintă de cartofi, chipsuri de cartofi, chiftele din cartofi, piure de cartofi, cartofi copți, etc.

f1575050241133

Cartofii sunt de asemenea folosiți în alte scopuri decât pentru consum, de exemplu:
Cartofii sunt folosiți pentru a prepara băuturi alcoolice, precum vodka, poitín sau akvavit. De asemenea cartofii mai sunt utilizați și ca nutreț pentru animale.

Amidonul de cartof este utilizat în industria alimentară ca agent de îngroșare și liant pentru supe și sosuri, în industria textilă ca adeziv și pentru fabricarea de hârtii și scânduri.

Pielea de cartof, împreună cu mierea, sunt un leac băbesc pentru arsuri din India. Centrele de arsură din India au experimentat utilizarea stratului subțire de piele exterioară pentru a proteja arsurile în timpul vindecării.

UTILIZARE TERAPEUTICĂ

Sucul de cartofi cruzi, bun pentru ulcerul gastric.

Sucul de cartofi cruzi este recomandat a fi preparat din tuberculi sănătoşi, neîncolţiţi, care nu au fost păstraţi la lumină, unde se acumulează cantităţi mari de alcaloizi, mai ales solanină toxică. După spălare, tuberculii se curăţă de coajă şi se introduc în apă, într-un vas emailat sau din sticlă, pentru a evita înnegrirea în urma procesului de oxidare atmosferică.

Urmează mărunţirea prin trecere prin răzătoare sau prin maşina de tocat. După strecurare prin tifon, sucul se conservă în stare proaspătă, fără a fi păstrat timp îndelungat. Având un gust mai puţin plăcut, sucul poate fi amestecat cu extracte din alte legume proaspete pe care pacientul le suportă.

Sucul de cartofi cruzi, consumat intern, are acţiune favorabilă în afecţiuni ale aparatului digestiv, respectiv în tratarea ulcerului gastric şi duodenal, ca şi în gastritele acide, cronice sau acute, de origine nervoasă (boli cunoscute ca „nervi la stomac“). Se beau câte 75-100 ml de suc înainte de mesele de dimineaţă şi de prânz, în cure de 2-3 săptămâni. Se poate folosi atât sucul simplu, cât şi în amestec cu suc de morcov şi de ţelină.

f1575043348713